Thor15 combo

Technische gegevens:

Versterkertype: Hevos 400C, 400W/4 Ohm , klasse-D
Type kast: basreflex
Luidsprekers: 1×15″ ,  slottweeter
Belastbaarheid: 500 Watt AES
Filter:  2500 Hz
Frequentiebereik: 35 Hz- 20 kHz
Impedantie: 8 Ohm
Gevoeligheid: 100 dB/W/m
Connectoren: 1x Speakon
Afmetingen hxbxd: 54x46x35 cm
Gewicht: 15,8 kg

De Thor15 wordt aangedreven door een 15” bas-midden luidspreker die niet alleen goed is in het laag maar ook een fraaie middenweergave heeft. Die combinatie van een goede laag- en middenweergave is vaak het zwakke punt bij bestaande 15” bascombo’s.  De toegepaste 15” luidspreker combineert een laag conusgewicht met een grote stijfheid, waardoor het frequentiegebied ver doorloopt. Hierdoor en vanwege de sterke magneet blijft ook bij zware belasting de weergave strak. De dynamische slottweeter tilt het hoog zijdezacht op tot 20 kHz.

De combinatie van de bijzondere 15” luidspreker en de tweeter zorgt er voor dat het geluid transparant blijft. Een eigenschap overigens van alle Hevos luidsprekerkasten en combo’s. Daardoor is de hoorbaarheid op het podium en in de repetitieruimte altijd goed.

De toegepaste Hevos 400C comboversterker heeft intussen in de andere Hevos combo’s zijn klasse  bewezen De versterker levert 400W/4Ω, is volledig stil en de zeer hoge ingangsimpedantie en  demping van de eindversterker staan garant voor een perfecte versterking.

De Thor15 combo is continu met 500 Watt AES belastbaar, weegt nog geen 16 kg en is slechts 54 cm hoog. Kniehoog dus. De combinatie van krachtige weergave, laag gewicht en geringe omvang maakt de Thor15 tot een aantrekkelijke bascombo. De Thor15 heeft dezelfde oppervlaktematen als de Super12 en Super15, waardoor hij makkelijk (stapelbaar) combineerbaar is met een luidsprekerkast uit de Superserie.

Uiteraard kan men de Thor15 als monitor gebruiken.  Alle Hevos combo’s worden geleverd met een rvs pootje.

Redacteur Leif Bendt van het Duitse basblad  BassQuarterly  testte de Thor15 combo en kwam tot de volgende conclusies:

Ik gebruikte de Hevos combo bij diverse proefopstellingen en sessies. Ook hier maakte hij me enthousiast, hij klinkt dynamisch en zelfs bij zeer hoge volumes nog strak en gedetailleerd. De 15” luidspreker levert zuivere bassen en een clean midden, de slottweeter komt precies op de juiste frequentie op en levert de nodige hoeveelheid zilverachtig hoog.

Met de basgitaar had ik de toonregeling nauwelijks nodig, alleen soms een klein beetje om de verschillen in akoestiek van diverse speelruimtes te vereffenen. De Thor15 geeft me plezier, sterker nog: de afwezige kleuring van het geluid gaf me het gevoel dat de sound direct uit mijn handen kwam. Voor de meeste gelegenheden levert de Thor15 meer dan voldoende geluidsdruk, ook al levert de versterker pas met een extra luidsprekerkast zijn volle vermogen van 400 Watt.

Nu over mijn contrabas. Ik persoonlijk was tot nu toe in het algemeen niet enthousiast over de combinatie contrabas- 15” luidspreker.  Teveel dreun en teveel laag, met als gevolg al snel feed back (rondzingen). Tegelijk waren 15” luidsprekers niet goed in de voor contrabas zo belangrijke middenweergave. Niets van dit alles bij de Thor15. Hier is de verhouding tussen bas, midden en hoog gelijkmatig. Ik had geen enkel probleem om een zeer goed, niet-dreunend contrabasgeluid in te stellen.  Dergelijke neutrale, in positieve zin onopvallende en op pure weergave van het signaal gerichte versterkers zijn er niet veel. Spontaan valt me nu de firma Glockenklang in, die in dezelfde klasse speelt als Hevos.  

Slechts enkele bedrijven lukt het om zo nauwkeurig en perfect hun ideeën omtrent basversterking te realiseren. Hevos behoort al vele jaren tot die kleine kring, wat met de Thor15 bascombo indrukwekkend aangetoond wordt. Ongeacht of je basgitaar of contrabas speelt, jazz, rock, of fusion, De Hevos overtuigt.  Alleen bij metal zou ik een extra box aansluiten om het maximale vermogen van 400 Watt aan te kunnen spreken. Bij alle andere muziekstijlen is de Thor15 in zijn eentje superieur.  Bravo!”