Midget

midget

Technische gegevens (tussen haakjes voor Midget zonder tweeter):

Type: basreflex
Luidsprekers: 1×10″, slottweeter (1×10″)
Filter: 2500 Hz  (geen filter)
Belastbaarheid: 400 Watt
Frequentiebereik: 40 Hz-20 kHz  (40-3,5 kHz)
Impedantie: 4 of 8 Ohm
Gevoeligheid: 97 dB/W/m
Connectoren: 2x Speakon
Afmetingen: hxbxd: 40x36x34 cm
Gewicht: 10,8 kg  (9,1 kg)

Superklein, strak en met een verbazingwekkende bassound voor zo’n klein kastje, dat is de nieuwe  luidsprekerkast Midget. Aangedreven door een 10” bas-mid luidspreker met een continue belastbaarheid van maar liefst 400 Watt, aangevuld met de bekende Hevos slottweeter om dat gouden randje aan het basgeluid te krijgen.

De luidspreker is de 10” die ook in de Powerset wordt gebruikt. De slottweeter  is aan de achterzijde regelbaar d.m.v. een L-pad. Bassisten die Hevos al wat langer kennen weten dat deze tweeter niet te vergelijken is met de (plastic) tweetertjes die vaak in andere baskasten gebruikt worden. De Hevos slottweeter is van PA-kwaliteit en dat hoor je.

Uiterst compact (zie de technische gegevens) en licht is dit kastje. Het front is in een hoek geplaatst om een betere afstraling van het geluid te krijgen, zodat de kast rustig op de grond kan staan en toch op het podium goed hoorbaar is. Onderin zit de bekende conische reflexpoort die staande golven voorkomt.

De 8 Ohms versie van de Midget is uitermate geschikt om de Midget te gebruiken in combinatie met een andere 8 Ohms luidsprekerkast, zoals de Midget zonder tweeter. Daardoor ontstaat een stapelbaar setje van zeer kleine omvang met een groots geluid.

Een  Midgetkastje  is ook ideaal voor bassisten die voor repetities of kleine optredens geen grote kast mee willen slepen, en natuurlijk voor bassisten die graag ‘klein’ spelen maar geen concessies willen doen aan het geluid.

“Gitarre & Bass” testte de Midget:

” De technisch eigenschappen schijnen, gelet op de geringe afmetingen van de Midget, verbazingwekkend, maar dank zij de hoogwaardige luidspreker en de uitgekiende kastconstructie groeit de Midget boven zijn eigen dwergafmetingen uit. De geluidsweergave blijft zelfs bij extreem hoge vermogens loepzuiver, impulsvast en strak. De Midget kan daadwerkelijk ook grotere versterkervermogens zonder vervormingen aan. Ook het diepe laag wordt realistisch en krachtig weergegeven, en als men met gesloten ogen speelt meent men een wezenlijk grotere box te horen: prachtig! De hoogwaardige slottweeter geeft het hoog zijdezacht weer, zonder opdringende metaalachtige klanken, en de hoogweergave heeft een breed bereik en is homogeen in het klankbeeld opgenomen. Met de L-pad aan de achterzijde kan men de klankbalans  -afhankelijk van ruimteakoestiek en eigen smaak – zeer fijn afstellen.

De grote kracht van de kleine Midget zit ‘m niet alleen in zijn grote belastbaarheid maar vooral in de strakke weergave. Het laag is solide en het klankbeeld breed en detailrijk, en ook kleine klanknuances worden soepel en gedifferentieerd weergegeven. Geen enkel frequentiebereik wordt daarbij benadrukt, zodat de Midget zijn geluidsmogelijkheden niet door verkleuringen inperkt.

Men mag deze ultracompacte dwerg zonder twijfel in de SUPERKLASSE plaatsen. Met uiterst zuivere en impulssnelle basweergave en een strak geluid  groeit de Midget  klankmatig vér boven zijn eigen kastmaten uit, waarbij we natuurlijk in het bijzonder geestdriftig worden van de realistisch vette bassound. De fabrikant belooft niet te veel als hij de Midget als ideale kast aanprijst voor bassisten die het slepen met zware kasten moe zijn, maar die toch geen concessies willen doen aan de kwaliteit van het geluid, want de weergaveprestaties van de Midget zullen zeker ook verwende oren overtuigen.”