Midget 12 combo

midgetcombo12

Technische gegevens:

Versterker:  400C: 400W/4 Ohm , klasse-D
Type: basreflex
Luidsprekers: 1×12″
Belastbaarheid: 500 Watt
Frequentiebereik: 35 Hz- 4 kHz
Impedantie: 8 Ohm
Gevoeligheid: 100 dB/W/m
Connectoren: 2x Speakon
Afmetingen hxbxd: 40x36x34 cm
Gewicht: 13,7 kg

Dit is de ideale combo voor contrabassisten. De Midget 12 combo is voorzien van een 12″ bas-midden luidspreker met een continue belastbaarheid van 500 Watt. De magneet is van neodymium, wat de luidspreker extreem licht maakt. Met zijn hoogte van slechts 40 cm en een gewicht van 13,7 kg behoort de Midget 12″ tot de lichtgewichten.

Wat het geluid betreft behoort de Midget 12 zeker niet tot de lichtgewichten. Het geluid is krachtig, met een strak laag en een helder midden-hoog. Daardoor is de Midget 12″ voor met name contrabassisten de ideale combo.

Het front van de combo is in een hoek geplaatst om een betere afstraling van het geluid te krijgen, zodat de kast op de grond kan staan en toch op het podium goed hoorbaar is. Voor bassisten die de combo als vloermonitor willen gebruiken wordt een pootje meegeleverd, waarmee de combo in een hoek van 30º geplaatst kan worden.

De Midget 12 combo wordt aangedreven door de lichtgewicht 400C comboversterker. De 400C is een transistor versterker met een vierbands toonregeling, 2 onafhankelijk regelbare ingangen met overstuurindicator. Verder is aanwezig een – 6 dB schakelaar voor actieve bassen, een fase-omkeer schakelaar voor contrabas pickups en en een mute schakelaar voor onhoorbaar stemmen.

Aan de achterzijde zitten een extra luidsprekeraansluiting, een hoofdtelefoonuitgang (bas spelen zonder de omgeving te storen) en een regelbare symmetrische line-out met pre/post schakelaar. Verder is de amp uitgerust met een clipindicatie en een inschakelvertraging. En is hij muisstil, zoals alle HEVOS versterkers. Uiteraard is de 400C uitgerust met een 400 Watt klasse-D eindversterker en een geschakelde voeding.

De 400C levert zijn maximale vermogen aan 4 Ohm, zodat aansluiting van een extra box mogelijk is. De Midget 12 combo is te combineren is met een extra Midget 12 luidsprekerkast. Uiteraard zijn combo en extra luidsprekerkast stapelbaar.

De Bassist schrijft over de Midget 12 combo:

   ”  …..Op het podium zelf manifesteerde de combo zich als een decent klinkende krachtbron. Niet hinderlijk penetrant, maar wel overal duidelijk aanwezig met een strakke, cleane en brede laagweergave. Toonregeling helemaal neutraal op twaalf uur, mastervolume op elf uur en klaar was ik. Geen gedraai aan knoppen op zoek naar je sound, maar gewoon meteen raak en goed. En daar bewees de combo zich op datgene waar Hevos zich op laat voorstaan: compromisloze kwaliteit. Nu speel ik geen contrabas, maar ik was toch wel enigszins benieuwd naar de kwaliteiten van de Midget combo bij de weergave van een akoestische bas met piezo element, dus gebruikte ik daarvoor mijn akoestische basgitaar met piezo en Fishman voorversterker. Die configuratie levert nogal eens problemen op met terugkoppeling (feedback) en de gevoeligheid van het piezo element waardoor ieder tikje in het hoog al snel hinderlijk wordt. Hier bewees zich het nut van de toepassing van een coaxiale luidspreker boven een tweeter. De eerste heeft wat mij betreft een veel natuurlijkere weergave van het mid-hoog en hoog en klinkt daardoor veel aangenamer en muzikaler. Voor wat betreft het onderdrukken van de terugkoppeling zou een toonregeling met bijvoorbeeld parametrisch midden wenselijk zijn, maar door de low-mid en mid-high iets terug te draaien en wat te experimenteren met de positie van de bas ten opzichte van de combo bleef dit probleem ook op hoger volume alleszins hanteerbaar. De Midget 12 presteert uitstekend. Veel definitie en detaillering, veel diep onvervormt laag, mooi rond hoog. Chapeau!

We zijn in Nederland al snel gewend om over de grenzen te kijken, want daar zal het allemaal wel beter zijn. Dat is nergens voor nodig. De apparatuur van Hevos heeft dan misschien wel niet die snelle gelikte uitstraling van veel buitenlandse medestrevers maar kan zich absoluut meten met de kwaliteit van wat door bassisten door de bank genomen gezien wordt als de top. Het beste bewijs daarvoor is onder andere de receptie en de lovende kritieken door de scherpslijpers van de Duitse vakpers. De spullen van Hevos zijn niet de goedkoopste, maar zoals eerder vermeld, daarvoor levert men wel basversterking met een visie en compromisloze kwaliteit en dat verdient lof. De bassist met oren aan zijn hoofd zal merken dat het gras bij de buren niet altijd groener is. ”

Zie voor meer informatie over contrabasversterking de pagina “Contrabas” .