Midget 10 combo

midgetcombo10

Technische gegevens:

Versterker:  400C: 400W/4 Ohm , klasse-D
Type: basreflex
Luidsprekers: 1×10″, slottweeter
Filter: 2500 Hz
Belastbaarheid: 400 Watt
Frequentiebereik: 40 Hz-20 kHz  (40-3,5 kHz)
Impedantie: 8 Ohm
Gevoeligheid: 97 dB/W/m
Connectoren: 2x Speakon
Afmetingen hxbxd: 40x36x34 cm
Gewicht: 12,6 kg

De Hevos Midget10 combo is een klein kastje van nog geen 40 cm hoog en weegt nog geen 13 kg. De combo is voorzien van de Hevos 10″ bas-mid luidspreker met een continue belastbaarheid van maar liefst 400 Watt, aangevuld met de bekende HEVOS slottweeter om dat gouden randje aan het basgeluid te krijgen. De magneet van de 10” luidspreker is van neodymium, wat de luidspreker extreem licht maakt.  Het front van de combo is in een hoek geplaatst om een betere afstraling van het geluid te krijgen, zodat de kast op de grond kan staan en toch op het podium goed hoorbaar is. Voor bassisten die de combo als vloermonitor willen gebruiken wordt een pootje meegeleverd, waarmee de combo in een hoek van 30º geplaatst kan worden.

De Midget10 combo wordt aangedreven door de Hevos 400C versterker. De 400C is een transistor/MOSFET klasse-D versterker met een vierbands toonregeling, 2 onafhankelijk regelbare ingangen met overstuurindicator. Verder is aanwezig een – 6 dB schakelaar voor actieve bassen, een fase-omkeer schakelaar voor contrabas pick-ups en een mute schakelaar voor onhoorbaar stemmen.

Aan de achterzijde vind men een extra luidsprekeraansluiting, een hoofdtelefoonuitgang en een regelbare symmetrische line-out met pre/post schakelaar. Verder is de versterker uitgerust met een clipindicatie en een inschakelvertraging. De  400C uitgerust met een 400 Watt klasse-D eindversterker en een geschakelde voeding. En is hij muisstil vanwege de toepassing van low-noise componenten, zoals in alle Hevos versterkers.

De 400C levert zijn maximale vermogen aan 4 Ohm, zodat aansluiting van een extra box mogelijk is. De Midget combo is ideaal te combineren is met een extra Midget (10” of 12”) luidsprekerkast zonder tweeter. Uiteraard zijn combo en extra luidsprekerkast stapelbaar. Over het geluid van dit dwergje kunnen we kort zijn: je gelooft niet dat het uit zo’n klein kastje kan komen.


 “Gitarre & Bass” testte de Midget10″ Combo en een extra Midget zonder tweeter:

” De prestaties van de Hevos overtreffen alle verwachtingen. De combo alleen brengt al een verzadigd en sterk basgeluid voort, waarmee men zonder problemen een aanzienlijk volume kan voortbrengen. Men hoeft niet bang te zijn voor te weinig laag, want als het basrijke standaardgeluid van de combo niet voldoende zou zijn, kan men zonder problemen met de klankregeling nog extra  enorm diepgaand laag erin draaien. Hierbij blijft het klankbeeld opvallend gedifferentieerd en open tot in de bovenste registers. Hier komt de kwaliteit van de slottweeter tot zijn volle recht, die het hoog nauwkeurig, homogeen en evenwichtig in het klankbeeld integreert.

Zonder problemen kan de Midget ook grote belastingen aan, waarbij hij zonder nare vervorming zelfs extreme volumes dapper verwerkt. Een beslist aantrekkelijke, beschaafde oversturing is waarneembaar als we de combo tot het uiterste belasten, en als we verder willen gaan voorkomt een permanente limiter echte oversturing. De vierbands toonregeling maakt sterke toonbeinvloeding mogelijk en is werkzaam op voor bassisten zinvolle frequenties. 

Als men de extra Midget box aankoppelt, dan is duidelijk dat de combinatie zonder twijfel volledig geschikt is om in een band te gebruiken, terwijl er nog steeds sprake is van een supercompacte set. Zonder problemen kun je hiermee ook middelgrote clubs aan; voor sessies en in de oefenruimte biedt de minitoren zelfs nog rijkelijk veel reserves.

Wat Hevos uit deze superkleine combo tevoorschijn tovert verdient respect! Want deze krachtige combo uit de ultracompacte klasse gaat niet alleen hard, maar brengt de klank van je instrument zo nodig met stevige basklanken  en uiterst zuiver en gedifferentieerd voort. En met de bijpassende extra luidsprekerkast heeft men ook voor het hardere bandgeluid voldoende vermogensreserve, terwijl men toch een van de handzaamste en transportvriendelijkste bassstacks heeft die er zijn. Klankmatig kun je deze Hevos combinatie zonder enige twijfel in de topklasse rangschikken.”

Bassprofessor testte de 10″ Combo en extra Midget zonder tweeter:

Zodra men het volume van de bas en versterker heeft ingesteld kan men met een gerust hart alle knoppen op de combo met rust laten: het basisgeluid van de combo laat niets te wensen over. De aangesloten bas behoudt zijn eigen klank, met nadruk op het middengebied als gevolg van het gebruik van een 10” luidspreker. Dank zij de slottweeter worden de hoogste tonen, tot 20 kHz toe, opvallend soepel weergegeven. Prettig is dat het klankbeeld  van het laagste huiskamerniveau tot aan het hardste volume nauwelijks verandert. De enorme power van de eindversterker en van de luidspreker zijn daar zeker debet aan. En wordt het toch eens heftig, dan zorgt een limiter voor de nodige bescherming.

Zoals opgemerkt zorgt de ongelooflijk natuurlijke klank van de Midget er voor dat je eigenlijk de toonregeling niet hoeft te gebruiken. Als je echter extreem laag wenst moet je niet bang zijn de laagknop eens open te draaien!  De potmeters van de toonregeling zijn logaritmisch van aard, dat wil zeggen dat bij verdraaien het eerste “kwart” de fijnafstemming geregeld wordt, terwijl bij het verder draaien de potmeters tot + en – 12 dB werken. Ze werken op dat laatste stukje bijna als schakelaars. Overigens zegt Hevos dat de toonregeling niet zozeer bedoeld is voor het beïnvloeden van de klank als wel voor het voorkomen van staande golven in speelruimtes…Maar zelfs met die extreme “boost” en “cut” van de toonregeling gaat de kleine combo zonder probleem om. Niets kan het transparante en gespierde basisgeluid blijkbaar uit evenwicht brengen.

Fascinerend is ook hoe makkelijk de kleine combo met de B-snaar van een vijfsnarige bas omgaat. De aanvankelijke angst om de dikke snaar al te hard aan te slaan, verandert snel als blijkt dat de Midget ook dit klaarspeelt, zonder ook maar een beetje te vervormen.  In combinatie met de extra kast is het dan ook zelfs geen enkel probleem om een volwassen basgeluid neer te zetten bij een hard spelende band.

Wie op zoek is naar een piepklein combo’tje, dat een krachtig geluid zonder vervorming voortbrengt, moet zeker de Hevos Midget eens proberen. Deze mini basstack uit Nederland presteert vrijwel het onmogelijke. Ondanks de geringe afmetingen en de sobere uitvoering is de dwerg een absoluut high-end apparaat, dat met zijn helder en krachtig geluid zijn plaats tussen de grote Duitse, Amerikaanse, Italiaanse en Zweedse basmerken zal weten te vinden.”