Luidsprekers

compactzwart

Wat is er zo bijzonder aan HEVOS luidsprekerkasten?   De luidsprekerkasten van HEVOS vallen op door het bijzonder mooie geluid dat zij voortbrengen en door het lage gewicht van de kasten.

De hoge geluidskwaliteit is het logische gevolg van het toepassen van zeer krachtige en stabiele luidsprekers. Daardoor is het verschijnsel van ‘cone break-up’ (het beruchte flapperen van de conus) bij HEVOS luidsprekers een onbekend verschijnsel. Zie ook de pagina Bassics.  Bovendien wordt de geluidskwaliteit gunstig beïnvloed door het ontwerp van de kast. Daarvoor gebruikt HEVOS speciale ontwerpprogramma’s die de optimale afmetingen van kast en poort berekenen voor de gewenste geluidsoverdracht.

De meeste standaard luidsprekerkasten zijn rechthoekige dozen.  Dat is weliswaar het makkelijkst te produceren, maar heeft als nadeel dat het ‘spook’  van staande golven al snel om de hoek komt kijken. Staande golven kunnen de kwaliteit van luidsprekerkasten nadelig beïnvloeden. Daarom bouwt Hevos zijn kasten zo dat elke kast slechts 2 parallelle wanden heeft namelijk de beide zijkanten. Dat wordt verkregen door front en poort een beetje te kantelen. Het ‘geheim van de smid’, het vakmanschap waarmee HEVOS producten tot stand komen is dus eigenlijk helemaal geen geheim, maar de combinatie van topcomponenten en een goed ontwerp.

De aansluitplaat van elke kast is voorzien van Speakon luidsprekeraansluitingen van Neutrik. Kasten met een tweeter zijn voorzien van een L-pad waarmee het volume van de tweeter continu geregeld kan worden. Het lage gewicht van de kasten komt door het gebruiken van licht materiaal, waarbij door het toepassen van tussenschotjes de kast voldoende stijfheid krijgt. Een arbeidsintensieve manier om kasten te maken, maar het scheelt vele kilo’s. Bassisten die vaak ‘on the road’ zijn, weten dat maar al te goed te waarderen!

Hevos levert zijn luidsprekerkasten afgewerkt met zwart vinyl en zwarte stapelbare kunststof hoeken. De luidsprekers worden beschermd door een stalen rooster met maximale openingen. De zijkanten van het rooster zijn in een hoek gezet om grote stijfheid te verkrijgen. Het rooster is gemonteerd op rubber bussen om meetrillen te voorkomen. Voor alle kasten is een sterke beschermhoes beschikbaar.

Zie de uitgebreide specificaties en testverslagen van de verschillende luidsprekerkasten in de submenu’s onder Luidsprekers.