Compact set

compactzwart

Technische gegevens:

Compact 12

Type: basreflex
Luidsprekers: 1×12″, 1×6″, slottweeter
Filter: 2500 Hz , 5000 Hz
Belastbaarheid: 500 Watt
Frequentiebereik: 35 Hz-20 kHz
Impedantie: 8 Ohm
Gevoeligheid: 100 dB/W/m
Connectoren: 2x Speakon
Afmetingen: 53x46x35 cm
Gewicht: 19 kg

Compact 15

Type: basreflex
Luidsprekers: 1×15″
Filter: 1000 Hz
Belastbaarheid: 500 Watt
Frequentiebereik: 35 Hz-3kHz
Impedantie: 8 Ohm
Gevoeligheid: 100 dB/W/m
Connectoren: 2x Speakon
Afmetingen: 53x46x35 cm
Gewicht: 17,5 kg

De Compact set klinkt verrassend transparant, met een sterke middenweergave. De set klinkt bijna hifi-achtig, met nauwelijks kleuring van het geluid.

De topkast wordt aangedreven door een krachtige 12″ luidspreker die 500 Watt AES belastbaar is. De mechanische bouw van deze luidspreker zorgt er voor dat hij ruim tot 3 kHz bruikbaar is, waarna een 6″ speaker het werk overneemt en het frequentiebereik recht houdt tot 8 kHz. De 6″ speaker is uitgerust met een zogenaamde faseplug, die voor een betere ruimtelijke spreiding van het mid-hoog zorgt.

Door toepassing van een extra tweeter en aangepast scheidingsfilter heeft de kast een frequentiebereik tot 20 kHz.  Uiteraard is de tweeter aan de achterzijde van de kast regelbaar met behulp van een L-Pad. Daarmee kan men de tweeter ook desgewenst helemaal uitschakelen.

De 15″ kast is uiteraard stapelbaar en bevat een 15″ luidspreker die tot ongeveer 1000 Hz recht loopt, waarna hij met 6 dB/octaaf afvalt. Deze kast is continu met 500 Watt belastbaar en levert in het laag die extra ‘druk’ die veel bassisten graag hebben, met name bij een live optreden.

De Compact set valt op doordat hij het volledige frequentiegebied, van circa 30 Hz tot 20 kHz vrijwel ‘recht’ weergeeft, zonder dat bepaalde banden worden onderdrukt of overdreven. Daardoor ontstaat er – uiteraard in combinatie met een goede basversterker – een bijna hifi-achtige weergave, waardoor het eigen geluid van de bas én van de bassist precies en eerlijk wordt weergegeven. De combinatie van de 12″ en 6″ luidspreker zorgt er voor dat het specifieke geluid van fretloze basgitaar en contrabas en de bijbehorende sustain uitstekend worden gereproduceerd.

De kasten zijn uiterst licht en desondanks bijzonder krachtig: de set is continu 800 Watt belastbaar.

Over de Compact set (en 400B versterker) schreef Bass Magazine:

” Compact Set : het torentje luidsprekers is niet breder dan een 19 inch flightcase, en inclusief versterker 1 meter 10 hoog. De afzonderlijke kastjes zijn allebei prima te tillen, al kunnen de handgreepuitsparingen voor sommige gebruikers aan de krappe kant zijn. Denk hierbij aan de welhaast archetypische bassistenkolenschoppen. Verder zijn de kastjes opmerkelijk ondiep. De meeste fabrikanten maken hun kasten rustig een halve meter diep, maar Hevos heeft kennelijk genoeg aan een dikke dertig centimeter. Het onderkastje bevat een enkele vijftien-incher die is ‘afgefilterd op 1 kHz. Het topje is ontworpen als een fullrange driewegkast met een twaalf inch woofer, een zes inch midspeaker en een slottweeter. De twee- ter is aan de achterkant met een draai knop regel- baar van vol open tot helemaal uit.

Je vraagt je af of hij het wel doet, zo stil is deze Hevos-stack. Waar sommige andere basversterkers in rust staan te sissen als een nest vol jonge fietspompen, moet je hier je oor bij de tweeter houden om een beetje ruis en brom te kunnen vernemen. De buisjes moeten even opwarmen en dan is de combinatie bedrijfsklaar. Meteen valt de enorme power op: de volumeregelaars staan maar een paar tikjes open en ik speel thuis al de kalk van de muren. Op beschaafdere volumes hoor je dat de combinatie heel accuraat weergeeft wat je speelt. Het is heel naar als je basversterker je vertelt dat je eigenlijk heel slordig speelt en een nogal middelmatige timing hebt.

De Hevos deelt je genadeloos mee dat je weer eens moet gaan studeren. Maar wat veel belangrijker is: hij helpt je ook mee met muziek maken. Een andere bassist, die er een uurtje op speelde, merkte op dat hij ineens een veel groter dynamisch bereik tot zijn beschikking had en veel beter zijn sound kon beïnvloeden. Ik stond te luisteren op een meter of acht afstand in een druk café en voelde elke lage noot door de vloer via mijn voeten binnenkomen. Ook van een flinke afstand was de aanslag van elke toon fel en direct te horen en te voelen. Zeer precies en snel in het laag, en sprankelend tot in de hoogste slap-plukjes. Het middengebied is een verhaal apart. Vooral het topkastje is heel sterk in het weergeven van het ‘zingen’ van een fretless of een contrabas. Voor thuis of voor kleine sessies is het topkastje in zijn eentje dan ook zeker te gebruiken. Maar pas met de sub eronder gaat de zaak echt blazen. Vlak bij de grond wapperen de broekspijpen, dichter bij oorhoogte heb je een precieze, detailgetrouwe sound. Ook als je vlakbij de versterker staat, hoor je jezelf uitstekend en dat is de best denkbare remedie tegen bassistenkwaal nummer 1: te hard spelen terwijl je jezelf niet hoort. Ook speel je automatisch een stuk minder krampachtig: dat merk je echt na een avond spelen.

Een gitaarversterker heeft vaak zijn eigen sound. Denk aan de Marshall of de Vox. Ook in basland bestaan er karakteristieke sounds. Een Ampeg SVT, een Fender Bassman of een Trace klinkt zoals hij klinkt. En het is maar net wat je zoekt. Deze combinatie van Hevos is in ieder geval een heel ander verhaal. Het is een neutrale en zeer accurate versterkertoren waar precies dat uitkomt wat je erin stopt. Niets meer en niets minder; niets wordt er gemaskeerd of vervormd. Een eigen sound is ook niet de bedoeling van Hevos. De bedoeling is dat hij jouw eigen sound weergeeft. Een slechte basgitaar of een slechte bassist klinken op een Hevos pas echt beroerd. Het omgekeerde geldt evenzeer: De genadeloze neutraliteit van deze stack promoveert jouw lekkere timing tot onweerstaanbare grooves, verheft fretloze mijmeringen tot hemelse melodieën, trilt de spijkers uit de planken van de dansvloer en zwengelt de esthetische breingolven van de bassist en zijn medemusici aan tot grootse prestaties. ” 

Over de Compact set schreef “Gitarre & Bass”:

” Wat opvalt is de opmerkelijk hoge kwaliteit van de geluidsweergave. Verrassend veel diep laag  geeft de Compactset weer; daaraan kun je horen dat hier hoogwaardige luidsprekers aan het werk zijn. Trouwens, deze Hevos set blink uit door een breedbandige en evenwichtige geluidsreproductie, die tegelijkertijd ook nog eens detailrijk en impulsvast weergegeven wordt. Wat deze kleine boxen aan kracht,  gelijkmatigheid en scheidend vermogen tentoon spreiden, behoort zonder twijfel tot de High-End klasse en laat menige grote kast als zowel geluidsmatig als wat betreft behuizing met zekerheid achter zich. Er is derhalve geen beter bewijs voor het feit dat men eersteklas basboxen ook handmatig en lichtgewicht kan bouwen dan deze Hevos kasten! 

De Hevos Compact kasten combineren op overtuigende wijze schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen: ofschoon ze bijzonder klein en ook nog aangenaam licht geconstrueerd zijn, levert de Compact-set een waarlijk grote “sound”. De set is ABSOLUTE TOPKLASSE en vergelijkbaar met de zeer goede Glockenklang boxen. Hoe is dat mogelijk? Doordat Hevos uitstekende, dure speakers gebruikt en hun lichtgewicht behuizingen dermate intelligent geconstrueerd zijn, dat ze ongewenste kastresonanties zelfs beter dempen dan menig loodzware box die op conventionele wijze is gebouwd. Met dient de beide -makkelijk te transporteren- kasten (12″ en 15″) als eenheid beschouwen; het is de combinatie die de buitengewoon goede weergavekarakteristiek veroorzaakt. Gelet op de uitstekende eigenschappen lijkt de prijs ons attractief.”