400D

400d

400dback

Technische gegevens 400D:

Type: buizen/transistor klasse-D
Hoogte: 1 he
Vermogen: 400 Watt/4 Ohm
Demping: >2000/1 kHz/4 Ohm
Buis: 12AX7
Ingangen: actief/passief
Toonregeling: 5 banden actief
Bescherming: kortsluiting, open uitgang, DC-beveiliging,  uitgang, temp. beveiliging trafo, misaanpassing, clip, vertraagde inschakeling
Divers: mute-out, hoofdtelefoonaansluiting, mengbare effectloop met voetschakelaaringang, symmetrische line-out met pre-post schakelaar,
Uitgang: 2x Speakon
Gewicht: 8,5 kg

De HEVOS 400D is een hybride versterker (buizen/transistor) volgens modern ontwerp en gebouwd met behulp van de allerbeste componenten. De voorversterker heeft de voordelen die eigen zijn aan het gebruik van buizen, namelijk een zeer hoog dynamisch bereik en een prettige klankkleur. De transistor eindtrap fungeert als lineaire versterker en doet dus niets anders dan het ‘geluid’ van de voorversterker versterken. De eindtrap is een high-end klasse-D versterker met UcD techniek.

Verder is gebruik gemaakt van moderne schakeltechnieken die de versterker een aantal prettige eigenschappen geven. Zo is de vijfbands toonregeling eenvoudig maar toch uitgebreid genoeg om op vele manieren de klank te beïnvloeden.   De kantelfrequenties zijn proefondervindelijk gezet op 60 Hz, 250 Hz, 800 Hz, 2,5 kHz en 8 kHz. Er is gekozen voor een Q-factor die zorgt voor een grote bandbreedte waarin de diverse potmeters werken. Verder wordt de gloeidraad van de buizen met gelijkstroom gevoed, ter voorkoming van die typische “buizenbrom”. De anodespanning wordt pas na enige vertraging ingeschakeld om de levensduur van de buizen te verlengen.

De ingangstrap van de versterker bestaat uit een passieve en een actieve input die schakelbaar zijn, zodat continu 2 bassen aangesloten kunnen blijven en snel van instrument gewisseld kan worden. Met behulp van een mute-out kan men bovendien snel en “onhoorbaar” de bas stemmen. De hoofdtelefoonaansluiting aan de voorzijde is handig als men onhoorbaar wil oefenen.

Op de achterzijde van de versterker is een symmetrische line -out aanwezig met ground-lift schakelaar en volumeregeling. De line-out heeft een pre/post schakelaar: in de pre-stand wordt het signaal afgetakt na de eerste buis in de voorversterker, maar vóór  de volumepotmeter en toonregeling, zodat de typische buizendynamiek aan de PA doorgegeven wordt maar volume en toon veranderd kunnen worden zonder dat het line-out-signaal beïnvloed wordt. In de post-stand wordt het signaal afgetakt na de voorversterker, zodat het ‘eigen’ geluid uitgestuurd wordt.

De effectloop is continu mengbaar met het cleane signaal. Met de potmeter op “0” staat het effectapparaat in serie met de versterker; zodra de potmeter opengedraaid wordt staat het effectapparaat parallel met de versterker en wordt het effectsignaal gemixt met het versterkersignaal. Met een extra voetschakelaar is het effectapparaat op afstand aan en uit te schakelen.

400hg
Klasse-D eindtrap van de 400D ter grootte van een pakje sigaretten

De eindversterker van de 400D is een klasse-D versterker met UcD techniek. Voordelen van een dergelijke versterker zijn onder andere dat hij nauwelijks nog warmte produceert, zodat de versterker in een kleine kast kan worden ingebouwd. Geen ventilator derhalve, maar zelfs een koelblok is niet meer nodig! Andere eigenschappen zijn een zeer lage harmonische vervorming van <0,1% bij 1 kHz en 400 Watt, en een demping van >2000. Deze eindtrap is derhalve zeer stabiel. Lees meer over de Hevos klasse-D techniek op de “Bassics” pagina!

De 400D is voorzien van een inschakelvertraging, waardoor geen vervelende plop aanwezig is bij het inschakelen. Overigens is het uitschakelen ook plopvrij. Verder is hij beschermd tegen kortsluiting aan de uitgang.

Het Duitse blad Gitarre & Bass schrijft over de 400D:

Én een echte buizenvoorversterker én 400 Watt uitgangsvermogen uit een versterker van slechts 1 he hoog: het Nederlandse bedrijf Hevos bouwt met de 400D de platste basversterker uit de professionele klasse. Des te opmerkelijker is het dat de platte poweramp een normaal volwassen gewicht heeft, wat wijst op een gezonde voeding met zware trafo. De ultraplatte ringkerntrafo breekt wederom een nieuw record, maar dat is zeker niet het laatste interessante detail aan de Hevos basversterker.  Het Nederlandse merk is bekend vanwege zijn uitstekende studiokwaliteit, en van de 400D is niet anders te verwachten. Wat dat betreft levert de buizen voorversterker geen geaccentueerd warm of zelfs vervormd buizengeluid, maar staat volledig in dienst van een loepzuivere, strakke en gebalanceerde basklank. Hier is studiokwaliteit het doel, wat nog extra geaccenteerd wordt door het nagenoeg afwezig zijn van enige ruis. Om ook  bij gevoelig gebruik in studio’s een smetteloos zuiver geluid te produceren, wordt de buizenvoorversterker met gelijkstroom verhit, zodat er helemaal geen brom kan ontstaan. In dit verband is het ook een voordeel dat de 400D geen ventilator heeft.

    Het geluid van de versterker blijft zelfs bij volledig opengedraaid volume zuiver en onvervormd. Het geluid van de bas wordt gedetailleerd en mooi transparant neergezet, waarbij er beslist geen sprake is van een technisch ‘koel’ geluid doordat er naast de zuivere gedetailleerdheid van het geluidsbeeld altijd een warme grondtoon aanwezig is. De Hevos speelt het meesterstuk klaar om de fijnste details in een rond totaalgeluid in te bedden; het resultaat klinkt bij levendige dynamiek volkomen ontspannen en onverkrampt.

    In het geval dat men van de gedegen basisklank wil afwijken biedt de vijfbands toonregeling prima mogelijkheden. Een vet fundament, maar ook de juiste hoeveelheid  stuwende punchbass wordt door de lowknop mogelijk. De low-mid regelaar grijpt mooi diep aan bij rock gegrom, en ook de mid-regelaar ondersteunt een rondborstig, krachtig geluid. Presence is met de mid-high knop nauwkeurig doseerbaar, terwijl de high-regelaar zich bekommert om de brilliance     en sprankelende boventonen zonder dat het geluid scherp wordt. Voor wat betreft het uitgangsvermogen overtuigt de de klasse-D versterker door superieure krachtsontplooiing zonder ruwheid of andere bijzonderheden, zodat de eigenklank van het instrument ook bij grote volumes gewaarborgd blijft.

    Boven elke twijfel verheven is de loepzuivere en transparante klank van studiokwaliteit die de hybride versterker ook bij zeer hoge volumes levert. Bovendien speelt de 400D het klaar om dit transparante en gedetailleerde klankbeeld geenszins koel, maar met uitgebalanceerde warmte neer te zetten. Dat zijn échte topkwaliteiten!

Het Duitse blad Bass Professor schrijft over de 400D:

De Hevos 400D gaat liever voor een praktische uitrusting en een beschaafd uiterlijk dan voor allelei tierelantijnen die voor niemand nut hebben. De kwaliteit van bouwwijze is net zoals die van de gebruikte componenten zeer hoog: een typisch Hevosprodukt. In de sobere gebruiksaanwijzing staat: ‘De toonregeling hoeft onder normale akoestische omstandigheden niet gebruikt te worden’. Deze zin brengt overduidelijk de filosofie van de Nederlandse producent die ten grondslag ligt aan het ontwerp van de 400D naar voren: een versterker bouwen die ook zonder ellenlang inregelen goed klinkt en de klankmatige kwaliteiten van het instrument naar voren brengt. Deze claim maakt de hybride versterker moeiteloos waar: superstrak in het laag, lineair in het middengebied en gedetailleerd open in het hoog.

    De gebruikte voorversterkerbuis zorgt er voor dat het klankbeeld niet te clean wordt, waarbij het aandeel van de buis in het totaalbeeld slechts subtiel waarneembaar is. Want met het clichégeluid van buizenbasversterkers (Ampeg, Bassman e.a.) heeft de Hevos niet veel gemeen. Veeleer gaat het bij de 400D om een gedetailleerde HiFisound met lichte buizenkleuring. Heeft men toch een keer de klankregeling nodig, dan staat met de toonregeling een doeltreffend stuk gereedschap ter beschikking om de klank te beïnvloeden danwel om akoestisch problematische ruimten te lijf te gaan. De kantelfrekwenties van de vijfbands toonregeling zijn goed gekozen, maar pas op: hoe verder je de potmeters van hun middelpunt verdraait, deste gevoeliger reageren ze. Ook voor wat betreft  het geluidsvolume slaat de 400D een goed figuur, want zelfs bij zeer hoge uitgangsvolumes blijft het geluid strak en gedefinieerd.

    Werkelijk klasse vind ik de mogelijkheid om aan de ingang twee verschillende bassen aan te sluiten. Op het podium staat dan direkt de tweede bas ter beschikking, zonder een  lastige insteken en uittrekken van kabels. Ook de  regeling van de effectloop is interessant: het signaal van het effect kan traploos met het ‘droge’ signaal gemengd worden.

    De Nederlandse producent heeft met de 400D hybride bassamp een raszuivere HiFi basversterker op de markt gebracht. De 400D plaatst niet zijn eigen klank op de voorgrond maar brengt daarentegen de klankmatige kwaliteiten van de gebruikte bas naar voren. De hybride opbouw met een voorversterkerbuis zorgt voor een lichte ‘opwarming’ van het klankbeeld en voorkomt op effectieve wijze dat het geluid steriel wordt.

    Dat Hevos niet alleen geweldige luidsprekerkasten bouwt maar ook hoogwaardige versterkers bewijst deze test op indrukwekkende wijze. De Hevos 400D biedt een op de praktijk gerichte uitrusting, zonder onnodige fratsen, en is zeer goed gebouwd. Daar bovenop levert de 400D een geluidsbeeld dat er zeer zeker mag zijn: aanhangers van een gedetailleerde bassound zullen zeker aan hun trekken komen. De geringe afmetingen en het lage gewicht maken van deze volwassen hybride versterker een ongecompliceerd werktuig voor ambitieuze bassisten, zowel bij concerten als in de studio. Ondanks het feit dat de verkoopprijs sommigen zal afschrikken,  vind ik de prijs absoluut redelijk. Tenslotte krijgt men ‘a whole lotta bassamp’ voor deze prijs, en ook de enkele concurrent in dit topsegment hanteert dergelijke prijzen.”