400C comboversterker

400c in kast

Technische gegevens 400C:
Type: transistor klasse-D
Hoogte: 8 cm
Vermogen: 400 Watt/4 Ohm
Demping: >2000/1 kHz/4 Ohm
Ingangen: 2x , eerste ingang actief/passief en faseomkeerschakelaar
Toonregeling: 4 banden actief
Bescherming: kortsluiting, open uitgang, DC-beveiliging uitgang, temp. beveiliging, misaanpassing, clip, vertraagde inschakeling
Divers: mute-out, hoofdtelefoonaansluiting, symmetrische line-out met pre-post schakelaar,
Uitgang: 1x Speakon
Gewicht: 1,8 kg

400C intern

De 400C is een ultracompacte versterker van 23 x 20 x 8 cm, met een gewicht van nog geen 2 kg. Door het toepassen van de nieuwste techniek is de 400C muisstil, zelfs bij vol vermogen. De klasse-D eindversterker zorgt er voor dat het instrument zonder enige kleuring versterkt wordt.

De 400C versterker heeft een continu uitgangsvermogen van 400 Watt.  Er zijn 2 aparte ingangen beschikbaar, zodat tegelijkertijd 2 verschillende instrumenten ( of bij contrabas 2 pick-ups) aangesloten kunnen worden. Van elk van de 2 ingangen is het volume apart regelbaar.  De led boven ingang 1 is een overstuur-indicator en verandert van groen naar rood zodra het ingangssignaal te groot is. Indien dit het geval is dient men het ingangssignaal te verkleinen door het volume van het instrument of de Gain van de gebruikte ingang te verminderen en desgewenst dat van de Master potmeter te vergroten.

Ingang 1 heeft een –6dB schakelaar om de gevoeligheid indien nodig te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gebruik van een actieve bas waarvan het signaal vaak sterker is dan van een passieve bas. Ook contrabaselementen met aparte voorversterker leveren soms een krachtig signaal. Indien het signaal zo sterk is dat de voorversterker bij normaal gebruik overstuurt dan wordt de led rood. Men dient dan de schakelaar op –6 dB te zetten. De –6 dB schakelaar is ook handig om gelijktijdig een actieve en een passieve bas aan te sluiten. Indien beide bassen  een ongeveer gelijke signaalsterkte hebben dient men de schakelaar op 0 dB te zetten.

Ingang 1 is tevens voorzien van een zogenaamde fase-omkeer-schakelaar, die nuttig kan zijn bij het gebruik van 2 pick ups op een contrabas. Met behulp van deze schakelaar zet men het  signaal van ingang 1 in tegenfase met dat van ingang 2, waardoor de klankkleur verandert.

De voorversterker is voorzien van een Mute-Out  om onhoorbaar te stemmen. Met behulp van de Mute schakelaar aan de bovenzijde kan men de Mute-Out activeren. Het signaal in de versterker wordt dan onderbroken en is beschikbaar aan de Mute-Out uitgang. Hier kan bijvoorbeeld een stemapparaat op aangesloten worden. Zolang de Mute-Out actief is brandt de Mute-led.
De toonregeling is actief en heeft 4 banden: Low, Low-Mid, Mid-High en High. Elke band heeft een bereik van +/- 12 dB. Onder akoestisch normale omstandigheden is het aan te bevelen om de toonregeling niet of met terughoudendheid te gebruiken.

De 400C is voorzien van allerlei beveiligingen, zoals inschakelvertraging, clipindicatie en een beveiliging tegen kortsluiting van de luidsprekeruitgang. Aan de achterzijde zijn een aansluiting voor hoofdtelefoon alsmede een symmetrische Line Out met pre/post schakelaar aanwezig. Een Speakon luidsprekeraansluiting, een Mute-Out en een Groundlift schakelaar completeren de versterker.

De eindtrap is een klasse-D versterker met UcD techniek. Daardoor is de 400C uiterst stabiel en muisstil. Door het hoge rendement van klasse-D versterkers is geforceerde koeling niet nodig.  De 400C levert een continu vermogen van 400 Watt aan 4 Ω, zodat aansluiting van 2 luidsprekerkast van elk 8 Ω mogelijk is.