Donar

donar nieuw

Technische gegevens:

Type: basreflex
Luidsprekers: 1×15″, 1×6″, slottweeter
Filter: 2500 Hz , 5000 Hz
Belastbaarheid: 400 Watt
Frequentiebereik: 30 Hz-20 kHz
Impedantie: 8 Ohm
Gevoeligheid: 100 dB/W/m
Connectoren: 2x Speakon
Afmetingen: 61x46x35 cm
Gewicht: 22 kg

De Donar luidsprekerkast heeft de volgende luidsprekersamenstelling:  1x 15″, 1x 6″ en 1x slottweeter, meet slechts (hxbxd) 61x46x35 cm, en weegt nog geen 22 kg.  Kleiner en lichter is deze kast nauwelijks te ontwerpen.

De Donar is een zogenaamde stand-alone luidsprekerkast, bedoeld voor bassisten die maar één luidsprekerkast willen gebruiken maar tegelijk geen concessies willen doen aan de geluidsdruk en de geluidskwaliteit. En dat is precies waar de Donar goed in is. Het frequentiebereik loopt van diep laag tot 20 kHz, en blijft in alle registers transparant. Overigens is indien nodig de Donar te combineren met bijvoorbeeld een Super15 kast. Beide hebben dezelfde oppervlaktematen.

Machtig laag, transparant midden en filigrein hoog, dat is wat de Donar weergeeft. Het is zoals Hevos zijn luidsprekerkasten bedoelt: het geluid wordt gemaakt door het instrument en de vingers van de bassist. De luidsprekerkast versterkt dat slechts. Belastbaarheid 400 Watt continu.

Bassprofessor schreef over de Donar:

Ook met de referentieversterker is  de nieuwe Hevos Donar topklasse. De Donar schittert vanwege zijn snelle respons, een hoge-resolutie weergave en een stevig laag. Ik ben aangenaam verrast hoe sterk de impulsweergave is afkomstig van deze overzichtelijke configuratie. Bij dit basreflexontwerp hebben de ontwerpers van Hevos klaarblijkelijk alles goed gedaan. De grote 15 incher vormt de klanktechnische ruggengraat, die door de kleinere 6 “speaker fraai naar boven afgerond wordt. De regelbare tweeter kan nog wat extra hoog zorgen, wat in de praktijk maar zelden nodig is.

De Hevos Donar luidsprekerkast levert een hi-fi geluid met hoog oplossend vermogen, waarbij de lage tonen en de geluidsdruk niets te wensen overlaten. Vooral in de handling is deze Donar box  in vergelijking met zijn voorganger een verbetering. Een gewicht van 22 kg  vind ik voor een full range luidsprekerkast van dit formaat prima aanvaardbaar. Gelukkig zijn geen concessies gedaan aan de  geluidskwaliteit. De professionele bassist krijgt hier een schitterende, mooi klinkende full range luidsprekerkast,  die op vele muzikale werkterreinen uitstekend zal voldoen. Ook contrabassisten zou ik op het hart willen drukken de Donar eens persoonlijk te testen.  “